Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Minden napra, gyógyulásra, alma
  2024-03-02 22:00:31, szombat
 
 



A bölcs és mindenre közmondásokat faragó rómaiaktól maradt ránk az ,,Ab ovo usque ad mala" szállóigévé lett mondás nem csak jelképez valamit, hanem szó szerint is értendő (tojástól az almáig, elejétől a végéig). A római étkezés tényleg a tojással kezdődött és gyümölccsel, sok esetben almával fejeződött be. Az alma élettani hatásait ismerve ez egy igen bölcs döntés volt a rómaiaktól, a gyomorra gyakorolt hatása mellett, egy almát megenni felér egy fogmosással.

Az alma fogyasztása különösen fontos és ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek. A nátha és egyéb megbetegedések esetén a gyógyszer - főhatáron kívül - szervezetre kifejtett megerőltető hatása és mellékhatásai miatt babáknak és kismamáknak lehetőleg kerülendő. Ezt legegyszerűbben megelőzéssel érhetjük el, melyben segítségünkre lehet az alma.


"Naponta egy alma, az orvost távol tartja."
"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából.
Az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak tisztelték és szerették az almát, több tucatnyi változatát nemesítették ki. India ajurvédikus orvosai voltak az elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására. A német rendfőnöknő és herbalista, bingeni Hildegard is nyers almát ajánlott az egészséges embereknek, és főtt almát minden betegségre első kezelésként. A sápkóros kislányokat egynémely vidéken olyan almával etették, amelybe napokon át vasszögek voltak beszurkálva. Sok helyen találkozunk az almával a mitológiában is. Az alma a megtermékenyülés, érzéki szerelem s az eredendő bűnnek szimbóluma volt. Az almafát mindenki ismeri, és gyümölcslevének értékessége és kellemes íze miatt nálunk mindenütt termesztik. A gyökér kérge florizin keserű glikozidát tartalmaz, mely a malária parazitákat elpusztítja, ezért a kinin pótszere volt.

A modern tudomány felfedezte, hogy az almának rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben (az érés során feloldódó rostok anyaga). A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenéseknek, a vérhasnak és a paratifusznak gyakorlatban bevált gyógyszerre. Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott. Megjegyezzük, hogy főleg kismamáknak és kicsiny gyermekeknek almalé fogyasztása mellett kerülni kell a pácolt, az erősen fűszerezett ételeket és a füstölt húsokat.
Tanulmányok igazolják, miszerint a pektin segít enyhíteni a hasmenést. A bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében. Székrekedés esetében az orvosok rostokban gazdag étrendet javasolnak, mivel így salakképző anyagok kerülnek a bélsárba. A salakképző anyag serkenti az összehúzódást és ezzel enyhíti a székrekedést.

A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. A pektin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. Az alma pektinanyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városban élő kismamáknak és gyermekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: gyógynövényekkel, megtermékenyülés, bélnyálkahártyák, legegyszerűbben, gyümölcslevének, tulajdonítottak, szívbetegségek, bélcsatornában, megbetegedések, elfogyasztása, összehúzódást, hasmenéseknek, mellékhatásai, paratifusznak, rizikófaktora, cukorbetegség, gyógynövények, segítségünkre, elfogyasztott, közmondásokat, székrekedést, jelenlétében, csökkentheti, gyógyítására, nemesítették, kiválasztást, gyermekeknek, megjegyezzük, fogyasztanak, enyhítésében, mitológiában, megelőzéssel, gyakorlatban, pektinanyaga, nehézfémeket, kialakulását, római étkezés, tojással kezdődött, alma élettani, igen bölcs, gyomorra gyakorolt, almát megenni, alma fogyasztása, orvost távol, orvos koldulni, távoli múltban, gyógynövények közé, gyógyászat egyik, csodálatos gyümölcsnek, gyümölcsök sorából, német rendfőnöknő, egészséges embereknek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  képre írva  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png virág  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  Png lepke  Esti kép  Reggel van  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Makszim Gorkij gondolata  Minden harmadik...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A Megváltó szolgálatában  Gonosz démon-álarc  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Esti kép  Kellemes délutánt kívánok  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 21  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Paul David Tripp Április 19  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akik bántanak téged  Szívem  Éretlen vers  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Png ház  Elköszönt  Facebookon kaptam  Rátalálsz  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nevem  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png csokor  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Nem tudhatod  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép álmokat!  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png csokor  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Paul David Tripp Április 21  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png cica  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kövesd a cowboyt!  Png cica  Facebookon kaptam  Png kutya  Png rózsa csokor  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Neked tudnod kell  Nagyi telefonál  Png fotel  Próbálj meg ...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Idő  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Lóhere  Erdőn  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Nagyon különös  Az engedelmesség miért nem vál...  Akik bántanak téged 
Bejegyzés Címkék
római étkezés, tojással kezdődött, alma élettani, igen bölcs, gyomorra gyakorolt, almát megenni, alma fogyasztása, orvost távol, orvos koldulni, távoli múltban, gyógynövények közé, gyógyászat egyik, csodálatos gyümölcsnek, gyümölcsök sorából, német rendfőnöknő, egészséges embereknek, sápkóros kislányokat, eredendő bűnnek, almafát mindenki, gyökér kérge, malária parazitákat, kinin pótszere, modern tudomány, almának rendkívüli, gyümölcs húsának, érés során, különböző eredetű, paratifusznak gyakorlatban, agyra jótékonyan, almalé frissen, erősen fűszerezett, füstölt húsokat, pektin segít, bélben ugyanis, hurutos bélnyálkahártyák, pektin salakképző, székrekedés enyhítésében, orvosok rostokban, salakképző anyag, pektin csökkentheti, pektin jelenlétében, elfogyasztott koleszterin, bélcsatornában marad, alma elfogyasztása, koleszterin ellen, pektin megköti, rákkeltő anyagokat, bélrák kialakulását, alma pektinanyaga, szervezetből kiüríteni, gyógynövényekkel, megtermékenyülés, bélnyálkahártyák, legegyszerűbben, gyümölcslevének, tulajdonítottak, szívbetegségek, bélcsatornában, megbetegedések, elfogyasztása, összehúzódást, hasmenéseknek, mellékhatásai, paratifusznak, rizikófaktora, cukorbetegség, gyógynövények, segítségünkre, elfogyasztott, közmondásokat, székrekedést, jelenlétében, csökkentheti, gyógyítására, nemesítették, kiválasztást, gyermekeknek, megjegyezzük, fogyasztanak, enyhítésében, mitológiában, megelőzéssel, gyakorlatban, pektinanyaga, nehézfémeket, kialakulását, vastagbélben, szervezetből, kismamáknak, betegeiknek, egyiptomiak, fogyasztása, megerőltető, fogmosással, kezelésként, rendfőnöknő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.